ÇOCUKLARI ANLAMAK

ÇOCUKLARI ANLAMAK

Bebek dünyaya geldiğinde bir bakım verene muhtaçtır. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz, hatta söyleyemez bile. Bakım verenin, çoğunlukla annenin, bebeğin ihtiyaçlarını doğru anlaması ve karşılamasıyla bebek hayatta kalır. Sadece fiziksel ihtiyaçlar değil, duygusal ihtiyaçların da karşılanması hayati önem taşımaktadır. Sevilebilir bir varlık olduğunu hissetmesi, korktuğunda sakinleştirilmesi, güvende hissetmesi onun kişilik gelişimi ve ruhsal yapısını etkileyen önemli ihtiyaçlardan bazılarıdır.

 İşte anne çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını doğru anlayıp sağlıklı şekilde karşılarsa çocuk güvende hisseder ve annesiyle sağlıklı bir bağlanma gerçekleştirir. Onunla olan ilişkisi güçlü olur ve bu çocuğun psikolojik olarak sağlıklı olmasını sağlar.

Çocuğun dönemsel olarak ön planda olan gelişimsel ihtiyaçları vardır.

İlk 1 yılda güvende hissetmesi çok önemlidir. Anneyle güvenli bağlanma gerçekleşmelidir. Bu, annenin, çocuğun ihtiyaçlarını sağlıklı ve tutarlı karşılamasıyla oluşur. 2 yaşıyla beraber yavaş yavaş bağımsız olmak ister. Kendini, iradesini, seçim yapabildiğini fark eder. Bunu deneyimlemek ve her şeyi kendisi yapmak ister. Çocuğun bu bağımsızlık ihtiyacının karşılanması kişilik gelişimi açısından kıymetlidir. 3 yaşla beraber artık konuşabilen çocuğun merak duygusu çok ön plandadır, çok soru sorar. Okul çağındaysa başarmak, yeterli hissetmek önemlidir.

Çocuğun duygusal ihtiyaçlarının karşılanıp, karşılanmaması ruhsal gelişimini büyük ölçüde etkiler. Çocukların içindeki o duygu kapları dolmazsa yetişkinlikte, içlerindeki o boşluğu ruhsal huzursuzluk olarak hissederler. Başkaları o boş olan kabı doldursun diye kendilerini ikinci plana atıp onların istekleri doğrultusunda hareket edebilirler.

Çocuğunuzun problemli davranışlarının arkasında da duygusal ihtiyaçları vardır. O ihtiyacını anlayıp karşılarsak problemli davranış ortadan kalkar.

Çocuğumuzu ve onun ihtiyaçlarını doğru anlayıp ve karşılayabilirsek onunla olan ilişkimiz güçlenir. Böylece çocuğunuz da sağlıklı ilişkiler kurabilen, ruhsal olarak sağlıklı biri olur.

Psikolojik Danışman

Suna Çay

Ergenlik Dönemi Fiziksel Özellikleri

Ergenlik Dönemi Fiziksel Özellikleri

Ergenlik döneminin gözle görülebilen en belirgin özelliği fiziksel gelişimdir. Bu dönem ile birlikte ergen, çocukluktan yetişkinliğe doğru adım atmakta ve çocuksu görünümünün yerine yetişkin bir görünüm kazanmaktadır. Ergenlik döneminin başlangıç yaşı ile ilgili farklı görüşler bulunmasına rağmen genel olarak kabul gören yaş aralıkları kızlar için 10 – 12, erkekler için ise 12 – 14’dür. Ergenliğin başlangıcı olan bu dönem bazı kaynaklarda erinlik (buluğ – puberte) dönemi olarak adlandırılmakta ve ayrı bir başlık altında açıklanmaktadır. Bu kitapta, konu bütünlüğü olması ve teorik bilgiye fazla girilmemesi için ergenlik dönemi tek başlık altında açıklanmaya çalışılmıştır.

Gelişimde bireysel farklılıkların olduğu göz önünde bulundurulduğunda ergenliğin başlangıç yaşının kişiden kişiye değişmesi son derece doğaldır. Bu durum, bazı çocukların yaşıtlarından daha erken konuşması ve/veya yürümesi ile açıklanabilir. Ancak ergenliğe kızlar daha erken girdiği için dışarıdan bakıldığında yaşıtları olan erkeklerden daha büyük olarak algılanabilmektedir. Lise yıllarında bu farklılık ortadan kalkmaktadır.

Son yıllarda, özellikle bazı kız çocuklarının ergenliğe geçmiş yıllara kıyasla daha erken yaşta girdiği görülmektedir. Bunun yanı sıra yaşıtları ergenliğe girmiş olmasına rağmen bazı çocuklarda henüz ergenlik belirtileri görülmeyebilir. Bu iki durumda da (çok erken ve/veya geç girilmesi) uzmanlardan yardım alınması ve tıbbi muayene gerekebilir. Aşağıda ergenlik döneminde meydana gelen fiziksel değişimlere yer verilmiştir.

a) Kızlarda Görülen Fiziksel Değişiklikler

1- Boy uzaması

2- Kilo artışı

3- El ve ayakta orantısız büyüme

4- Koltuk altında ve genital bölgede tüylenme

5- Göğüs büyümesi

6- Cilt kalınlaşması

7- Cilt yağlanması

8- Sivilce oluşumu

9- Sesin değişmesi

10- Adet görülmeye başlanması

b) Erkeklerde Görülen Fiziksel Değişiklikler

1- Boy uzaması

2- Kilo artışı

3- Yumurtalık hacminde artış ve peniste büyüme

4- El ve ayakta orantısız büyüme

5- Koltuk altında ve genital bölgede tüylenme

6- Göğüs ve yüzde tüylenme

7- Kol ve bacak tüylerinin kalınlaşması

8- Âdemelmasının (gırtlak çıkıntısı) belirginleşmesi

9- Cilt kalınlaşması

10- Cilt yağlanması

11- Sivilce oluşumu

12- Sesin kalınlaşması

13- Gece rüyalanmalarının (cinsel boşalma) görülmeye başlanması