Bebek dünyaya geldiğinde bir bakım verene muhtaçtır. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz, hatta söyleyemez bile. Bakım verenin, çoğunlukla annenin, bebeğin ihtiyaçlarını doğru anlaması ve karşılamasıyla bebek hayatta kalır. Sadece fiziksel ihtiyaçlar değil, duygusal ihtiyaçların da karşılanması hayati önem taşımaktadır. Sevilebilir bir varlık olduğunu hissetmesi, korktuğunda sakinleştirilmesi, güvende hissetmesi onun kişilik gelişimi ve ruhsal yapısını etkileyen önemli ihtiyaçlardan bazılarıdır.
İşte anne çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını doğru anlayıp sağlıklı şekilde karşılarsa çocuk güvende hisseder ve annesiyle sağlıklı bir bağlanma gerçekleştirir. Onunla olan ilişkisi güçlü olur ve bu çocuğun psikolojik olarak sağlıklı olmasını sağlar.
Çocuğun dönemsel olarak ön planda olan gelişimsel ihtiyaçları vardır.
İlk 1 yılda güvende hissetmesi çok önemlidir. Anneyle güvenli bağlanma gerçekleşmelidir. Bu, annenin, çocuğun ihtiyaçlarını sağlıklı ve tutarlı karşılamasıyla oluşur. 2 yaşıyla beraber yavaş yavaş bağımsız olmak ister. Kendini, iradesini, seçim yapabildiğini fark eder. Bunu deneyimlemek ve her şeyi kendisi yapmak ister. Çocuğun bu bağımsızlık ihtiyacının karşılanması kişilik gelişimi açısından kıymetlidir. 3 yaşla beraber artık konuşabilen çocuğun merak duygusu çok ön plandadır, çok soru sorar. Okul çağındaysa başarmak, yeterli hissetmek önemlidir.
Çocuğun duygusal ihtiyaçlarının karşılanıp, karşılanmaması ruhsal gelişimini büyük ölçüde etkiler. Çocukların içindeki o duygu kapları dolmazsa yetişkinlikte, içlerindeki o boşluğu ruhsal huzursuzluk olarak hissederler. Başkaları o boş olan kabı doldursun diye kendilerini ikinci plana atıp onların istekleri doğrultusunda hareket edebilirler.
Çocuğunuzun problemli davranışlarının arkasında da duygusal ihtiyaçları vardır. O ihtiyacını anlayıp karşılarsak problemli davranış ortadan kalkar.
Çocuğumuzu ve onun ihtiyaçlarını doğru anlayıp ve karşılayabilirsek onunla olan ilişkimiz güçlenir. Böylece çocuğunuz da sağlıklı ilişkiler kurabilen, ruhsal olarak sağlıklı biri olur.
Psikolojik Danışman
Suna Çay
Çok güzel tespitler yapmışsınız benim için çok faydalı oldu